Verslag over de intolerantie en discriminatie tegen christenen in Europa in 2011 verschenen

19 maart 2012: Het Observatorium voor intolerantie en discriminatie tegen christenen in Europa heeft een uitgebreid verslag over het jaar 2011 uitgebracht. Dit rapport schetst de belangrijkste ontwikkelingen met betrekking tot de vrijheid van godsdienst, de meest opvallende gevallen van intolerantie en discriminatie in heel Europa - en wat individuen en instellingen erover zeggen. Het rapport bevat een aantal statistieken en een analyse van de betekenis van de vrijheid van godsdienst in de Europese context.

Download het verslag van 2011 als pdf of bestel een hardcopy.

Dr. Gudrun Kugler, directeur van het Observatorium, legt uit: "Uit onderzoeken blijkt dat 85% van (anti-religiously motivated) hate crimes in Europa gericht zijn tegen christenen. Het is hoog tijd voor het publieke debat om te reageren op deze realiteit! We hebben ook professionele beperkingen voor christenen bemerkt: een restrictieve toepassing van de vrijheid van geweten leidt ertoe dat beroepen zoals magistraten, artsen, verpleegkundigen, verloskundigen en apothekers langzaam onmogelijk worden voor christenen. Leraren en ouders komen in de problemen als ze het niet eens zijn met de door de staat gedefinieerde seksuele ethiek. Ons onderzoek toont aan dat alleen met een meer gepaste benadering van religie en in het bijzonder het christendom, Europa zal voldoen aan de fundamentele waarde van vrijheid."

Vrijheid van godsdienst: Ontwikkelingen in 2011

2011 werd gekenmerkt door openbare discussies over religie - zoals die over de Noorse killer Andres Breivik die onmiddellijk en ten onrechte bestempeld werd als een “christelijke fundamentalist”. Anti-christelijke vooroordelen hadden behoefte aan een christelijke equivalent voor het moslimterrorisme om gelijk te krijgen. Een zonder nadenken en te haastig toegeschreven label werd dankbaar door de media wereldwijd overgenomen.
Een positieve ontwikkeling was de beroemde 'Lautsi-zaak bij het Europees Hof van de Rechten van de Mens. De Grote Kamer van het Hof vernietigde de beslissing van de eerste aanleg van het Hof, door duidelijk te maken dat kruisbeelden in de klaslokalen van de Italiaanse staat - die de religie van de meerderheid van het land in de schoolomgeving zichtbaar maken - op zichzelf niet voldoende waren om een
​​proces van indoctrinatie te betekenen, en dus het recht van de vrijzinnige ouders, de heer en mevrouw Lautsi, op vrijheid van godsdienst niet schonden.
Een ander positief hoogtepunt van het jaar 2011 was een resolutie van de Parlementaire Assemblee van de OVSE, die het publiek debat over intolerantie en discriminatie tegenover christenen in Europa stimuleerde. De resolutie riep op tot een herziening van wetgeving die potentieel negatieve gevolgen voor christenen kan hebben.

Samenvatting van het verslag 20111.

Onverdraagzaamheid en discriminatie tegenover christenen, de ontkenning van gelijke rechten en de sociale marginalisering van christenen, is de meest verklarende term voor dit verschijnsel in de westerse wereld. Ook al is dit technisch gezien een vorm van vervolging, moet het niet zo genoemd worden in Europa, om verwarring met de misdaden tegen christenen in andere plaatsen in de wereld te voorkomen.

2. Statistieken tonen de breedte van het probleem: 74% van de Britse respondenten zei dat "er meer negatieve discriminatie van christenen is dan van mensen van andere godsdiensten". 84% van het sterk toenemende vandalisme in Frankrijk is gericht tegen christelijke gebedshuizen. In Schotland is 95% van het religieus gemotiveerd geweld gericht op christenen.3. De Parlementaire Assemblee van de OVSE ziet het probleem, stimuleert het publieke debat over intolerantie en discriminatie tegenover christenen in Europa, en roept op tot een herziening van de wetgeving met mogelijk negatieve gevolgen voor de christenen.

 

4. Talloze individuen en instellingen hebben hun stem in 2011 verhoven om de aandacht te vestigen op de groeiende intolerantie tegen christenen, en om te waarschuwen dat een verandering noodzakelijk is.

5. Talrijke gevallen van intolerantie en discriminatie tegenover christenen werden gedocumenteerd door het Observatorium in 2011, waarvan een aantal in dit rapport in de volgende categorieën worden opgenomen: de vrijheid van godsdienst, vrijheid van meningsuiting, vrijheid van geweten, discriminerend gelijke kansenbeleid, uitsluiting van christenen uit het sociale en het openbare leven, onderdrukking van religieuze symbolen, belediging, laster en negatieve stereotypering, hate crimes, vandalisme en ontheiliging, en hate crimes tegen personen.

 

Interessante citaten over intolerantie jegens christenen in Europa

"Helaas, in bepaalde landen, vooral in het Westen, ziet men in steeds meer politieke en culturele kringen, maar ook in de media, weinig respect en soms vijandigheid, zo niet minachting, ten opzichte van religie en in het bijzonder tegenover het christendom." Paus Benedictus XVI, 10 januari 2011

"Het recht om religieuze overtuigingen te hebben, en te handelen in overeenstemming met zijn geloof, wordt tegenover het recht om niet beledigd te worden geplaatst - en verliest... de wet is uit balans gebracht. Ze beschermt de vrijheid van de gelovige niet langer op de manier waarop zij de belangen van degenen die zichzelf gediscrimineerd voelen verdedigt. Dit is een ongezond onevenwicht dat moet worden weggewerkt - zo niet door de rechter, dan wel door het parlement." The Daily Telegraph (editoriaal), 18 januari 2011

"Het is merkwaardig dat atheïsten zo intolerant bleken te zijn voor hen die een geloof aanhangen." Lord Chris Patten, 12 april 2011

"De poging om de vigerende sjabloon van gelijkheid en anti-discriminatie op religieuze organisaties op te leggen is een erosie van de religieuze vrijheid." Britse opperrabbijn Lord Sacks, 04 juli 2011

"We moeten een land vormen waarin mensen zonder schaamte trots kunnen zijn op hun geloof - waar ze niet het gevoel krijgen dat ze godsdienst aan de deur moeten achterlaten. Dat betekent trots zijn op het christendom, niet het minachten." Britse minister, barones Warsi (een moslim), 01 november 2011

Voor meer informatie en meer referenties kunt u terecht in het verslag van 2011 of bij het Observatorium