Prošle nedjelje, 29. siječnja 2012., Katolička je Crkva iskazala čast Hildegard Burjan, prvoj ženi kršćansko-demokratskoj zastupnici u austrijskome parlamentu, službeno izjavljujući kako je njen život bio ugodan Bogu.

Dogodilo se to u nadasve zanimljivu trenutku: kršćani u posljednje vrijeme doživljavaju politiku, obranu ljudskih prava i javnu raspravu kao nešto što se ne ubraja u pastoralne djelatnosti, niti u tom smislu predstavlja prioritet. Hildegard Burjan je, naprotiv, rekla: „Jasno izraženo zanimanje za politiku pripada istinskome kršćanstvu!“

Kršćani smatraju kako ih politički svijet ne doživljava, na što često reagiraju povlačenjem iz političkoga života. No, Hildegard Burjan je rekla:

„Bog nas je obdario inteligencijom kako bismo spoznali potrebe  našega vremena, razloge koji se nalaze u pozadini tih potreba, kao i načine udovoljavanja njima. Nikada nas slučajno ne stavlja na neko određeno mjesto, u neke određene okolnosti. Jednako tako nikada slučajno ne progovara našemu srcu.”

Za sve europske kršćane - katolike i nekatolike - ova iznimna žena predstavlja jednako uzor, koliko i „poziv na buđenje“. Baviti se politikom, nadahnjujući se pritom kršćanskom vjerom, ne predstavlja – kao što mnogi smatraju – nametanje vjere i ćudoređa nevjernicima. Naprotiv, to je služenje čovječanstvu, štiteći slabe i promičući dostojanstvo sviju, bez obzira na to koje su vjere. Bavljenje politikom uistinu se može nazvati djelom milosrđa i činom ljubavi.

Kada bi brojni kršćani u Europi postali toga svjesni, Europa bi zacijelo bila čovječnija.

Hvala vam što, zajedno s nama, molite za kršćansku Europu i djelujete na postizanju istoga!

 

Vaša ekipa Europe za Krista

 

copyright Caritas Socialis

 

Život Hildegard Burjan (1883.-1933.)

 

Djetinjstvo, obrazovanje i obraćenje

Hildegard Freund rođena je 30. siječnja 1883. u njemačkoj židovskoj obitelji, koja, međutim, nije prakticirala svoju vjeru. Maturiravši u Baselu, počela je studirati lingvistiku, književnost i germanistiku u Zurichu. Paralelno je slušala i filozofiju, upoznavši se tako s kršćanskim misliocima. Na studiju je upoznala Aleksandra Burjana, mađarskoga poduzetnika židovskoga podrijetla. Vjenčali su se 1907. i nastanili u Berlinu.

Budući da su je od mladosti privlačili visoki ideali i potraga za nečim velikim, Hildegardino je obraćenje bilo dodatno potaknuto neobičnim ozdravljenjem od teške bolesti. Godine 1908. ta je mlada žena primljena u bolnicu zbog ozbiljnih tegoba s bubrezima. Iako se liječnici nisu nadali njenome oporavku, stanje joj se vidljivo popravilo na Uskrsni ponedjeljak. Hildegarda je bila pod dubokim dojmom načina na koji je Bog vodio njen život. Primila je krštenje 11. kolovoza 1909. Potom se sa suprugom preselila u Beč, gdje je rodila kćer jedinicu Elizabetu, iako ju je sama trudnoća na trenutke dovodila u životnu pogibao.

 

Posvećivanje društvenim problemima i utemeljenje Caritas Socialis

 

„Vjerske organizacije danas nisu dovoljne... Moramo učiniti sve što je u našoj moći, ukoliko ne želimo sjediti skrštenih ruku dok se svijetom upravlja i dok ga se upropaštava mimo nas... Zanimanje za politiku sastavni je dio prakticiranja kršćanstva.“

Hildegard Burjan ubrzo se stala zanimati za društvena pitanja, a osobito za radne uvjete i duhovnu dobrobit siromašnih žena i djece. Iako je bila supruga upravitelja na visoku položaju, to je nije spriječilo u zastupanju siromašnih, potlačenih i obespravljenih. Djelovanje i rad Hildegard Burjan svoje su polazište i poticaj nalazili u njenu duboku odnosu s Bogom, kao i uvjerenju kako je njeno poslanje propovijedati Božju ljubav kroz društvenu angažiranost. Preselivši se u Beč, posebno se zainteresirala za one koji su radili u svojim kućama. U suradnji s dragovoljcima, posjećivala bi žene kod kuće, skrećući im pozornost na njihova prava i boreći se za bolje plaće, pravnu zaštitu i mogućnost višega obrazovanja. Godine 1912. utemeljila je "Društvo kršćanki zaposlenih kod kuće", a 1918. "Društvo za socijalnu pomoć". Proglasili su je "majkom zaposlenih kod kuće". Hildegarda je očitovala neobičnu nadarenost za organizaciju, dok je jednako tako znala na koji način se okružiti dragovoljcima. Očitovala je i veliku spretnost u iznalaženju sredstava te privlačenju pozornosti političkih vođa.

Njeno je glavno postignuće utemeljenje redovničke kongregacije za služenje siromašnima, koja je unijela pravu revoluciju u društveni apostolat: Caritas Socialis. Hildegard Burjan utemeljila je tu kongregaciju redovnica godine 1919. Red osobito skrbi o ženama i djeci u teškim životnim uvjetima, kao i o starijima te neizlječivo bolesnima. Pruža krov nad glavom beskućnicima i onima koji se oporavljaju od bolesti te podupire nevjenčane majke.

 

Njeno političko djelovanje

 

„Nije dovoljno ljudima pomagati novcem, niti pak sitnim pažnjama. Potrebno je osoviti ih na vlastite noge i uvjeriti ih u to kako su sposobni sami nešto postići u životu.“

Počam od 1918., Hildegard Burjan postala je politički aktivna u kršćansko-socijalnoj stranci. Godine 1919. postala je prva žena-članica austrijskoga Parlamenta. Kao kršćanka, smatrala se obveznom prihvatiti ponuđeni joj položaj kao priliku za poboljšanje života siromašnih. Za vrijeme njena djelovanja u parlamentu, koje je potrajalo gotovo dvije godine, Hildegarda je poduzela niz inicijativa u korist žena i djece. Osobito se zalagala za jednake plaće za oba spola, socijalno osiguranje radnikâ te socijalnu i duhovnu skrb usmjerenu ka siromašnim obiteljima. Bečki nadbiskup, kardinal Friedrich Gustav Piffl, nazvao ju je «savješću parlamenta», dok je vođa kršćansko-socijalne stranke, svećenik Ignaz Seipel, za nju rekao: «Nikada nisam susreo ženu s tolikim darom za politiku i s tako tankoćutnom osjećajnošću».

Hildegard Burjan preminula je 10. lipnja 1933., u pedesetoj godini. Tri godine nakon njene smrti, Caritas Socialis postao je «zajednica s dijecezanskim pravom’ a 1960. «zajednica s papinskim pravom». I danas redovnice ove zajednice nastavljaju djelovati u duhu svoje utemeljiteljice.

Postupak proglašenja blaženom za Hildegard Burjan pokrenuo je 1963. godine kardinal Franz König, tadašnji bečki nadbiskup. Dana 29 siječnja 2012., njena je beatifikacija proslavljena u katedrali svetoga Stjepana u Beču.

 

Pročitajte više o Hildegard Burjan:

na njemačkome: www.hildegardburjan.at

na engleskome: http://www.hildegardburjan.at/files/hb_vita_english.pdf

na francuskome: www.hildegardburjan.at/files/hb_brochure_fr.pdf