Sedam navada sretnoga braka

autor: P. Johannes Lechner csj

Svadba u Kani vodi nas u otajstvo sakramenta ženidbe. Ne znamo kako su se mladenci zvali. No, spominje se kako je prisutna bila Marija, kao i Isus i Njegovi učenici. Pokazalo se kako se na toj svadbi dogodila neugodna te – za vinorodni kraj – pomalo netipična situacija: naime, ponestalo je vina.

Marijin je zagovor suštinski za čudo prijetvorbe vina, jednako kao i djelo slugu, koji su pokazali slijepo pouzdanje u Isusa, iako to nisu morali, jer Isus njima nije bio nadređen! Isus sam o tome govori, jer je valjalo napuniti sedam posuda s po 100 litara vode svaku. Problem je, međutim, bio u tome što je ponestalo vina.

Mogli su reći: “Vina trebamo, a ne vode!”. No, sluga je svejedno poslušao. Posude je u to vrijeme bilo moguće napuniti isključivo napornim radom. Bilo je potrebno je s 15-litarskim vjedrom 40 puta poći do zdenca i uzeti vodu, puneći ga do samoga ruba. Taj se sluga sasvim sigurno dobro uznojio!

U kojem se trenutku dogodila sama preobrazba? To ne znamo, ali je ishod svakako izazvao divljenje: vino je bilo ukusnije, što nam govori iznenađena reakcija ravnatelja stola, o kojoj slušamo.

Svadba u Kani naglašava egzistencijalnu situaciju nas ljudi, osobito u braku, gdje se krećemo između neimaštine i obilja, krhkoće i slave, - osobito kada je riječ o ljubavi.

Evanđelje naglašava važnost posuda za vodu. Gospodin ih čini toliko važnima, jer se čudo događa po njima, posve običnim predmetima. Čudo vina u Kani jest preobrazba, a ne stvaranje iz ničega. Bila je potrebna ljudska pomoć.

Radi toga bih vam želio ponuditi ovih sedam dobrih navada.

 

1. Donesite radost svome bračnom drugu

Radostan je bračni par međusobni dar, među ostalim malim i velikim radostima; a ne nevolja, niti muka. To jednostavno znači kako je to, prema praktičnome iskustvu, razmjerno teško postići. Je li ono što govorim i činim radost za drugoga? U tome se sastoji “amor benevolentiae”, “ dobrohotna ljubav”. Biti pozoran prema drugome predstavlja ključ do njegova srca.

Jedan je mladić smislio sljedeće za svoju zaručnicu: dok je bila na drugom kraju svijeta, nalazeći se mjesec dana u Australiji prigodom Svjetskog dana mladih, pomno je uredio da svakoga dana prima pismo i poklon: bilo je tu svega, od nadasve koristnih maramica i kapi protiv kašlja, pa do putnih papuča i čitanjâ iz Svetoga Pisma. Svakoga dana, jedan mali darak.

Ovdje zaista možemo dati prostora vlastitoj mašti i stvaralaštvu. Odlučnošću ustrajati sve do smrti, postići ćemo puninu mjere ljubavi.

 

2. Održavajte ugodne geste i male tradicije ljubavi i prijateljstva

Običaji, obredi i geste ljubavi snaže odnos, jer geste pobuđuju osjećaje i pečate nakane. Sve to započinje dočekivanjem. Kada se uvečer vratite kući, ako prvo pozdravite psa, potom se okrenete računalu i televiziji, a suprugu pozdravite riječima: “Što danas ima za jelo? Moram požuriti, jer me još čeka jedan sastanak”, time sasvim sigurno ne održavate duboko prijateljstvo.

Jedan je bračni par navade dočekivanja preuzeo od svoga psa, koji bi ih uvijek pozdravljao tolikom radošću te bi skakao na njih. Stoga su i oni stali “skakati” kako bi jedno drugo pozdravili i tako dali oduška svojoj radosti – na opće oduševljenje svoje djece.

Neophodno je stvoriti svijet simbolâ, u kojemu nas vidljive geste uvijek iznova podsjećaju na ljubav što je osjećamo u sebi. To uključuje obrede poput komplimenata, svakodnevnih razgovora na telefon, slavljenja rođendanâ i godišnjica…

 

3. Razgovarajte međusobno otvoreno i iskreno

Sretan bračni par stvara siguran prostor unutar kojega bračni drugovi mogu biti ono što istinski jesu; gdje, bez straha, mogu izraziti svoje osjećaje, želje, očekivanja, probleme, frustracije, kao i sve ono što nose u srcu. Kakve li milosti kada te bračni drug prihvaća sa svim slabostima i krhkošću!

Jedan mi je bračni par jednom povjerio koji su bili najljepši, kao i najteži trenutci njihova 25-godišnjega braka. Najljepši: što su jedno uz drugo pronašli sebe i bili bliži svojoj istinskog biti. Najteži: čuvati se kako ne bi zlorabili spoznaju o slabosti i ranjivosti drugoga da bi ga povrijedili.

To sasvim lijepo sažima što brak jest! Navada korištenja dobrih riječi jednako tako podrazumijeva dana obećanja te održava i snaži međusobno povjerenje. Održana obećanja prenose sljedeću poruku: “Mogu se osloniti na tvoju riječ. Mogu se pouzdati u tebe”.

 

4. Budite vješti u teškim situacijama i mudri u komuniciranju

U pojedinim slučajevima, sretni bračni parovi iznalaze mudre načine – poput, primjerice, dobro argumentiranih razgovora – utvrđivanja tema što ih trebaju zajednički razriješiti. Obrađivanjem takozvanih “vrućih” tema, u simboličnom smislu uzimaju stvari u svoje ruke. To zapravo znači ovo: “sada jedan govori, a drugi sluša”. Potom izmijene uloge.

Poznajem bračni par koji je na noćnim ormarićima držao svijeće. Kada bi jednome od njih bilo teško načeti neku temu, upalio bi svijeću svoga bračnog druga. I tako je ovaj drugi prije odlaska na počinak znao kako je između njih potrebno nešto riješiti i sa svoje strane započeo razgovor u kojemu je bračni drug mogao iznijeti što ga muči.

Mirna (nenasilna) komunikacija je istinski, duhovni put ka obraćenju.

 

5. Uvijek se obraćajte onome drugome

Posluživši se suvremenom slikom, mogli bismo reći: uvijek budite "online" jedn za drugoga i ne odvraćajte se jedno od drugoga. Sretan bračni par trajno iznalazi nove načine međusobne emocionalne povezanosti. Ostanite povezani! Tako se stvara istinska prisnost.

Kratki pogledi, geste, postupci – otkrivaju kako smo trajno svjesni prisutnosti svoga bračnoga druga. Posrijedi je kakvoća te prisutnosti: “ti si mi prvi prioritet u svim vidljivim stvarima!” To samo po sebi donosi želju zajedno činiti stvari koje usrećuju oboje: zajedno kuhati i blagovati, uvečer popiti čašu vina, prošetati, slušati glazbu, "mudrovati", čitati Sveto Pismo – sve to činiti zajedno…

Na taj način bračni par ostaje blisko međusobno povezan. Jedan pozitivan postupak izaziva drugi, baš kao što i njegov izostanak izaziva jednaku takvu reakciju. Sloboda kojom se drugome predajemo s takvom pomnom pozornošću veže nas u savez, a upravo se od toga bračna ljubav implicitno i sastoji.

 

6. Neka zajednički život bude nadahnut jednakim viđenjem

Sretni bračni parovi obogaćuju svoj odnos zajedničkim planovima, međusobno dijeleći sjajne vizije i uvijek se iznova prijagođujući istim ciljevima.

Na slici Presvetoga Trojstva, Andrej Rubljev prikazuje Svetu Trojicu kako se s ljubavlju međusobno promatraju, kao da su uključeni u neki ugodan razgovor. Tema je Presvetoga Trojstva pritom spasenje svijeta. Tema bi kršćanskih bračnih parova također trebala biti spasnje svijeta, s konkretnim postupcima kao posljedicom. U tom se smislu mogu posvetiti djelima milosrđa, posjećivanju bolesnih, tješenju ožalošćenih, ili pak pripravljanju hrane za majku koja je netom na svijet donijela svoje prvo čedo…

Kada bračni drugovi međusobno dijele snažna iskustva, osobito u službi Kraljevstva Božjega, jača se njihova nutarnja povezanost. Mogli bismo to ovako sažeti: "11Pojavila se doista milost Božja, spasiteljica svih ljudi (…);13iščekujući blaženu nadu i pojavak slave velikoga Boga i Spasitelja našega Isusa Krista. 14On sebe dade za nas da nas otkupi od svakoga bezakonja i očisti sebi Narod izabrani koji revnuje oko dobrih djela." (Poslanica Titu 2,11-14).

Nedjelja, kao i različite kulturne proslave, predstavljaju važan prostor unutar kojega velike vizije uvijek mogu biti nove i konkrete. Želio bih reći, zajedno s Marijom: “Što god vam rekne, učinite!” (Evanđelje po Ivanu 2,5).

 

7. Održite zajedničku molitvu

Molitva povezuje ljude s Bogom, kao i međusobno. Molitvom se sve više otvaramo Bogu i postajemo svjesni kako se sve ne iscrpljuje u našem međusobnom odnosu: sretni bračni parovi svjesni su kako ih okružuje onostranost, zahvaljujući čemu upravo ograničenja ovoga svijeta, kao i njihova međusobna odnosa, postaju podnošljivi. Iskustvo ograničenosti ljudske ljubavi može postati kamenom temeljcem otkrivanja kako postoji bezgranična ljubav, koja je uvijek tu, uvijek prašta; koja sve podnosi, koja je vječna.

Knjiga Tobijina pokazuje nam kako su se Tobija i Sara zajedno pomolili prije no što su se jedno drugome i tjelesno predali u bračnome zagrljaju (Tobija 8, 1-9). To je prekrasna molitva zahvalnosti jedno za drugo; što su, veličanstvenom Božjom zamisli, stvoreni kao muško i žensko.

Prisnost s Bogom dovodi do posve nove prisnosti sa srcem drugoga, koja se onda iskazuje u bračnome zagrljaju. To je istinska poveznica između duhovnosti i spolnosti u braku. Bog nije nikakav "suparnik", već je naprotiv izvor radosti, kao i plodnosti. Bračni par koji zajedno moli, ostaje povezan s Bogom i od Njega prima svu potrebnu milost.

Ovi se praktični komadići mudrosti, sedam dobrih navada, mogu činiti kao sitnice, male i svakodnevne, a opet neophodne – poput vode. Oni koji tako postupaju, budući da im je sve to vrlo pristupačno, i poslušaju savjet, brinu se da “svadbene posude” trajno ostanu dokraja napunjene. A Isus će onda vodu preobraziti u izvrstno vino Svoje milosti, Svoje ljubavi, Svoga izobilja života.

“Svadbene posude”, međutim, valja čuvati. Ponekad nam tako valja biti poput sluge sa Svadbe u Kani, koji je uvijek iznova trčao do zdenca i uzimao vodu. No ipak, okus novoga vina što ga je Isus dao, učinio je taj napor vrijednim i ovjenčao ga velikom radošću. Stoga vas sve želim pozvati: “Napunite svoje posude; Gospodin vas ispunja milošću!"