Beste vrienden,
Internet-expert Adriane F. Clement wijst ons in deze Europabrief op een nieuw en noodzakelijk christelijk engagement.
Wikipedia is een van de belangrijkste kennisbronnen geworden. De voorbije maanden zijn er echter enkele zeer actieve Wikipediagebruikers aan de slag geweest om anti-christelijke en ideologisch gemotiveerde tendensen te propageren. Begrippen die voor christenen maatschappelijk-politiek belangrijk zijn, worden vaak op een onvolledige of tendentieuze manier voorgesteld. Zo wordt op het thema of op het christendom een ongepast negatief licht geworpen. Meer en meer ook valt men individuele personen aan die zich voor christelijke thema's engageren, om zo hun imago te schaden.
Door het engagement van vele christenen kan deze tendens veranderd worden in dienst van de waarheid. Hierdoor wordt voor velen een objectievere opinievorming mogelijk gemaakt. Hoe dit in zijn werk gaat, legt Adriane Clement in haar tekst uit.
"Christenen moeten zich in alle maatschappelijke sectoren engageren," schrijft ze. "Door het internet zijn er nieuwe mogelijkheden bijgekomen. De spelregels leren en meewerken voor het algemeen welzijn is broodnodig."
Uw Europa voor Christus-Team
PS: Dank voor uw dagelijks gebed voor een christelijk Europa
- * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * -
Christen op internet: werken met Wikipedia!
Door Adriane F. Clement
De online-encyclopedie Wikipedia is een fascinerend middel om informatie en kennis ter beschikking te stellen. Iedereen kan na een eenvoudige registratie zelf bijdragen leveren. Uit de vele bijdragen ontstaat een bijna oneindige bron van kennis, die voor iedereen beschikbaar is. Maar dit systeem bergt een gevaar: als gebruikers namelijk niet door liefde voor de waarheid en de kennis, maar door een ideologische agenda gedreven worden.
De enorme populariteit en het wijdverspreide gebruik van de Wikipedia encyclopedie wordt in toenemende mate gebruikt door ideologisch gemotiveerde activisten om gericht onterechte kritiek op levende personen te leveren of verkeerde informatie te verspreiden rond thema's die voor christenen belangrijk zijn. Het vormen van een objectieve opinie door de brede massa kan zodoende door ideologisch gemotiveerde, onvolledige of verkeerde informatie belemmerd worden. Individuele personen kunnen, door de brede verspreiding van Wikipedia, in het echte leven problemen oplopen in het beroepsleven of hun maatschappelijk imago kan beschadigd raken.
Vooral mensen die in de vuurlinie van antichristelijke -of homo-activisten geraken, zijn potentieel slachtoffer van smaad. Het volstaat dat men volgens persberichten of twijfelachtige bronnen als christen naar voor gekomen is en men zich - of het nu waar is of niet - niet 100% voorstander getoond heeft van homoseksualiteit. Ook meer en meer mensen die geen publieke functie uitoefenen, worden hiermee geconfronteerd.
Het is daarom noodzakelijk dat ook christenen van dit medium gebruik maken. Dit gaat heel eenvoudig: u meldt u aan met een gebruikersnaam (http://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Speciaal:Aanmelden&returnto=Hoofdpagina - rechts bovenaan) Voer uw 50 eerste bewerkingen ("edits") uit op onopvallende, niet omstreden pagina's. Zo leert u ermee werken.
Ga op zoek naar pagina's waar christenen, de Kerk of voor christenen belangrijke thema's verkeerd voorgesteld worden. Bij omstreden pagina's: neem de discussiepagina door. Kijk wie welk doel volgt. Neem dan pas aan de discussie deel. Na 200 bewerkingen en 8 weken lidmaatschap kunt u "gebruiker met nalooprechten" worden. Dit wil zeggen dat u zelfstandig artikels kunt veranderen. Op dit ogenblik zijn er nauwelijks christelijke gebruikers met nalooprechten, hoewel het niet zo moeilijk is om er een te worden. De hoogste trap is die van "moderator", een rol die zeer veel verantwoordelijkheid met zich meebrengt. Ook hier zijn goede mensen nodig! Christenen moeten zich in alle maatschappelijke sectoren engageren. Door het internet zijn er nieuwe mogelijkheden bijgekomen. De spelregels leren en meewerken voor het algemeen welzijn, in dienst van de waarheid, is broodnodig.