Dragi prijatelji,

 

Stručnjakinja za internet Adriane F. Clement pokazuje nam u tekstu za ovaj mjesec novo područje kršćanskih djelatnosti.

 

Wikipedia je postala glavni izvor informacija. Posljednjih mjeseci, ideološki motivirani korisnici pokazuju protukršćanske tendencije. Način na koji uređuju članke, baca negativno svjetlo na kršćane i kršćanstvo, budući da su članci nepotpuni, ili pak tendenciozni. Sve se češće napadaju pojedinci koji se zalažu za kršćanska načela, kako bi im se narušio ugled.

 

Zauzetost većeg broja kršćana mogla bi te tendencije usmjeriti u službu istine. Tada bi objektivne informacije o osjetljivim pitanjima bile dostupnije. Kako svatko od nas može tome doprinijeti, otkrit ćete u tekstu Adriane Clement koji slijedi.

 

„Kršćani moraju biti prisutni u svim područjima društvenoga i javnoga života,” piše ona. “Internet je uveo i neka nova područja. Naučiti kako se u njih uključiti na dobrobit sviju, ono je što se danas traži.”

 

Vaša ekipa Europe za Krista

 

PS: Hvala vam što molite za kršćansku Europu

 

 

- * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * -

 

 

Kršćani na Netu: Rad s Wikipedijom

Autorica: Adriane F. Clement

 

Online enciklopedija Wikipedia sjajno je sredstvo dijeljenja informacija. Svatko može dati svoj doprinos tako što će se jednostavno ulogirati. Na taj način, goleme količine detaljnih informacija postaju dostupne svima. U svemu se tome, međutim, krije i pogibao, do koje dolazi kada autorima nije cilj širiti znanje i istinu – već su motivirani nekim drugim namjerama.

 

Čini se kako danas golemu popularnost i rašireno korištenje online enciklopedije Wikipedije sve više koriste ideološki motivirani aktivisti, kako bi širili zlonamjerne kritike o još uvijek živućim osobama, kao i netočne informacije o pojmovima od važnosti za kršćanstvo. Radi toga objektivne informacije nisu u cijelosti dostupne. Pojedinci prema kojima je to usmjereno trpe ozbiljne profesionalne i osobne posljedice, budući da takve, posve neopravdane, kritike, dopiru do široke javnosti.

 

Trenutačno je takva prekomjerna kritičnost, osobito prema nekim pojedincima, uperena od strane neprijateljâ kršćanstva, kao i pobornikâ homoseksualnosti. Da bi netko postao metom, dovoljna je već i sama sumnja kako ima kritičan stav spram homoseksualnosti. To uključuje i osobe koje i nisu toliko istaknute u javnome životu.

 

Stoga je osobito važno da i kršćani daju svoj doprinos Wikipediji. To se može postići vrlo lako:

• Prijavite svoje korisničko ime na sljedeću adresu: en.wikipedia.org/wiki/Main_Page (desni ugao).

• Svojih biste prvih pedeset priloga (uradaka) trebali objaviti na stranicama koje se bave nekontroveznim sadržajima. Učite i prikupljajte iskustva.

• Potražite članke u kojima se kršćanska pitanja, pojedini kršćani, ili pak Crkva, prikazuju u nepovoljnu svjetlu.

• Na takvim stranicama – prvo pročitajte "stranicu za raspravu" (‘discussion page’), kako biste vidjeli što tko govori, i zbog čega. Kada steknete pregled situacije, dajte svoj doprinos.

• Ako objavite 200 članaka – nakon najmanje 8 tjedana, počinjete se penjati hijerarhijskom ljestvicom, zahvaljujući čemu ćete steći više pravâ i mogućnosti. Čini se kako trenutačno u toj hijerarhiji nema puno ljudi koji bi zastupali kršćanstvo.

• Najviša razina koju možete postići naziva se “administrator”, a ona uključuje brojne odgovornosti. Na takvim položajima trebamo dobre ljude!

 

 

Kršćani moraju biti prisutni u svim područjima društvenoga i javnoga života. Internet je uveo i neka nova područja. Naučiti kako se u njih uključiti na dobrobit sviju, ono je što se danas traži.”