Beste vrienden,

 

In verschillende Europese landen zien we momenteel reclamecampagnes voor een leven zonder God, ja voor een samenleving zonder God. Deze activiteiten – onder grote belangstelling van de media – kunnen ons doen lachen. Gods arm reikt veel verder dan een reclame op een bus in Londen of Madrid. Maar aan de andere kant is deze tendens – om ook al de vraag naar God uit het publieke leven te verbannen – verontrustend. Zeker op wetenschappelijk gebied en in de populaire media bestaat het gevaar dat de vrije meningsuiting van christenen ingeperkt wordt. Lees hierover meer in de volgende tekst met gedachten, citaten en voorbeelden die voor het actuele debat behulpzaam kunnen zijn.

 

Dank voor uw steun bij het verder verspreiden van onze gezamenlijke actie en voor uw gebed voor een Europa dat zijn christelijke wortels niet verloochent.

 

Uw “Europa voor Christus” Team

 

 

- * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * -

 

 

Geloof – wetenschap & tijdgeest

Overwegingen bij een actueel debat

door Barbara Vittucci

 

„In wezen bestaat mijn religiositeit uit een nederige bewondering voor deze onvergelijkbaar superieure geest die zich openbaart in de kleinste details die wij maar kunnen waarnemen met ons zwakke verstand.“ Albert Einstein(1)

 

In een tijd waarin de media een wereldbeschouwing presenteren die het geloof in God meer en meer ideologisch in vraag stelt, is het meer dan ooit belangrijk dat christenen over werktuigen beschikken om hun geloof en „de hoop die in hen leeft“ te verdedigen. (2)

 

Mensen die vandaag in God geloven, bevinden zich in goed gezelschap. Volgens een van de meest gerenommeerde wetenschappers van deze tijd, Francis Collins, zijn 40% van de huidige natuurwetenschappers gelovig. Dr. Collins leidde het internationale team van onderzoekers dat in juni 2000 geschiedenis schreef door aan te kondigen dat ze de gehele menselijke genetische structuur ontsloten hadden (The Human Genome Project).

 

Time Magazine noemde hem “de man die de genetische code kraakte”. Collins is een praktiserend christen en auteur van het onlangs bij The New York Times verschenen bestseller “The Language of God” (nog niet in het Nederlands verschenen).

 

In een interview met CNN zei Dr. Collins twee jaar geleden:

 

„Als directeur van het „Human Genome Project“ heb ik een team van onderzoekers geleid om de 3,2 biljoen sleutels van het menselijke genetische materiaal, dus ons eigen DNA-handboek, te lezen. Als gelovig christen zie ik DNA, de informatiemolecule van al het leven, als de taal van God. De elegantie en de complexiteit van onze eigen lichamen, net als de rest van de natuur als een reflectie van Gods plan.Ik heb ontdekt dat er een wonderbaarlijke harmonie bestaat tussen de complementaire waarheden van wetenschap en geloof. De God van de Bijbel is ook de God van de DNA-structuur. God kan in een kathedraal of in een laboratorium gevonden worden. Op de weg naar het onderzoek van Gods majestueuze en grootse schepping, kan de wetenschap zelfs een middel tot aanbidding worden.” (3).

 

Hoe bemoedigend is het wanneer Collins zo open, duidelijk en overtuigend spreekt over de overeenstemming tussen wetenschap en geloof!(4) Want in onze tijd ervaren wij meer en meer een vorm van censuur, die men “politieke correctheid” noemt en die gedeeltelijk leidt tot de inperking van de wetenschappelijke vrijheid. Om een bepaalde ideologie te propageren wordt de objectiviteit van het onderzoek reeds vooraf aangetast. Deze tendens wordt jammer genoeg in vele gevallen ook voortgezet in de wetgeving die tot doel heeft deze ideologieën op te leggen.

 

Hierbij vijf actuele voorbeelden:

 

1. Het recht op leven

In de mainstream van de media is het vandaag bijna onmogelijk om nog te spreken over het onvervreemdbare recht van de mens op leven - als deze mens een nog ongeboren mens is. Mensen worden met gevangenisstraffen bedreigd wanneer zij stil voor abortuscentra bidden. En vaak verdraaien de media de feiten zodanig, dat protesterende advocaten gelijkgesteld worden met terroristen.

 

2. Verandering van seksuele oriëntering

Het is bijna onmogelijk geworden om, zonder bloot te staan aan dreigementen of zelfs vervolging, open te spreken over de mogelijkheid om de seksuele oriëntering te veranderen. Zelfs niet voor mensen die een dergelijke verandering in hun eigen leven positief hebben ervaren(5).

 

3. Het beletten van concrete hulpmogelijkheden

Tot groot nadeel van mensen die hulp zoeken, wordt wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaken en naar een therapie voor homoseksuele aantrekking door dreigende activiteiten van een politieke lobby onderdrukt.

 

4. Schepping of evolutie/Darwinisme

Vele wetenschappers worden vandaag aangevallen als ze enig wetenschappelijk voorbehoud tegenover de dogma’s van het darwinisme uiten(6).

 

5. "Ideologische wetgeving"

De Europese Unie werkt op dit ogenblik aan een volgende zogenaamde „anti-discriminatie-richtlijn“. Deze bedreigt de vrije meningsuiting – in het bijzonder rond bepaalde seksuele houdingen(7). De hierin voorziene omkering van de bewijslast is een bijkomend gevaar voor de vrijheid van meningsuiting.

 

Als we in de geschiedenis terugkijken, zijn we sterk onder de indruk van mensen die de waanvoorstellingen van de tijdgeest doorzagen en ondanks de mogelijke negatieve gevolgen (afwijzing, vervolging) duidelijk hun mening geuit hebben. Zij die gewoon met de “massa” van hun tijd meegingen, worden nadien vaak als misleiden, zwakkelingen of lafaards beschouwd, die hun medemensen in de steek lieten. Of zoals bisschop Fulton Sheen eens krachtig gezegd heeft: “Enkel dode lichamen zwemmen met de stroom mee”.

 

Laat ons de buitengewone uitdaging van onze tijd opnemen en met vreugde méér leren over ons geloof en het verdedigen. Het geloof is zeer rationeel en wij hoeven ons hier niet te verstoppen. Eén van de grote denkers uit de voorbije eeuw heeft het zo samengevat: “Geloof en verstand zijn de beide vleugels waarmee de geest van de mens opstijgt om de waarheid te beschouwen. God heeft in elk mensenhart het verlangen gelegd om de waarheid te kennen – in één woord: om Hem zelf te kennen. Zodat door deze kennis en liefde tot God mannen en vrouwen tot de volheid van de waarheid over zichzelf komen.” Johannes Paulus II (8)

 

 

Barbara Vittucci is musicante en woont in Wenen.

 

(1) Barnett, L., "The Universe and Dr. Einstein", New York, London, Bantom Books, 1974, pp. 108-109.

(2)1 Petrus 3:15.: “altijd bereid tot verantwoording aan ieder die rekenschap vraagt van de hoop die in u leeft. Maar doe het met zachtmoedigheid en respect.”

(3) Collins, Francis, "Why this scientist believes in God", CNN.com, April 6, 2007. Editor's note: Francis S. Collins, M.D., Ph.D., is directeur van het Human Genome Project. Zijn nieuwste boek: "The Language of God: A Scientist Presents Evidence for Belief." edition.cnn.com/2007/US/04/03/collins.commentary/index.html

(4) Zie ook: "God and the Genome", Lecture at Stanford University, Feb. 2008. In zijn redevoering bespreekt Dr. Collins het verband tussen geloof en wetenschap op een voor zowel christenen als niet-christenen zeer aangrijpende en levendige wijze. video.google.com/videosearch

(5) Een beroemd voorbeeld hiervan is het debat over het Italiaanse lied “Luca era gay” van Giuseppe Povia (www.youtube.com)

(6) www.dissentfromdarwin.org/index.php

Zie ook: The Case of DDrs. Richard Sternberg of the Smithsonian Institute www.rsternberg.net

Zie ook: U.S. House Subcommittee Report Finds Institutionalized Persecution of Darwin Doubters, www.kolbecenter.org/fishwich.persecution.html

Zie ook: www.discovery.org

(7) www.ccfon.org/view.php