Dragi prijatelji,

 

9. svibnja je Dan Europe. Na 9. svibnja 1950. Robert Schuman je predstavio svoj prijedlog stvaranja organizirane Europe. Taj prijedlog, poznat kao "Schumanova deklaracija", smatra se početkom stvaranja onoga što je danas poznato kao Europska Unija.

 

Kršćani su razmjerno pesimistični glede kršćanstva u Europi. No, možda promjene donesu i nešto dobro? Autor i profesor povijesti i vjerskih studija na Sveučilištu Penn State, Philip Jenkins, u nastavku nam daje povoda za razmišljanje.

 

Iskoristimo Dan Europe 9. svibnja kako bismo s obnovljenim žarom molili za kršćansku Europu. U nastavku vam skrećemo pozornost na neke od brojnih molitava vezanih uz Europu što ih pronalazimo u Očenašu. Hvala vam što molite s nama – i što ste “kvasac” o kojem je Isus govorio!

 

 

Za obnovljenu kršćansku Europu,

Vaša bečka ekipa Europe za Krista!

 

 

- * - * - * - * - * - *- * - * - *- * - * - *- * - * - *- * - * - *- * - * - *- * - * - *- * - * -

 

 

Kršćanski povratak Europe

odlomak; autor Philip Jenkins

 

(…) S obzirom na ono što čujemo o Islamu, Europa je i dalje snažnija kršćanska utvrda no što ljudi uviđaju. Štoviše, pokazuje vrlo malo znakova prepuštanja terena islamu, ili bilo kojoj drugoj religiji, kad smo već kod toga.

 

Budimo iskreni, trend upućuje na suprotno. Europa je već dugo "malarijska močvara" za bilo kakvu tradicionalnu, odnosno, strogo pravovjernu religiju. U usporedbi s ostatkom svijeta, vjerska je pripadnost u Europi upravo bolno slaba. I posve je lako naći dokaze u prilog daljnjeg pogoršanja. Svi koji su putovali u Europu imali su prilike vidjeti napuštene i posvjetovnjačene kršćanske crkve, među kojima su brojne danas pretvorene u jedva nešto više od muzeja. No, to ne znači kako kršćanstvu u Europi prijeti izumiranje. Naprotiv, među ruševinama vjere, europsko se kršćanstvo prilagođuje svijetu u kojemu njegovi uvjereni pristaše predstavljaju uistinu sitnu, ali zato žustru manjinu.

 

Štoviše, naglo je opadanje odlaženja u crkvu kroz proteklih 40 godina možda Europi zapravo učinilo uslugu. Oslobodilo je mjesne crkve nastojanja djelovati kao nacionalni entiteti koji pokušavaju služiti svim pripadnicima društva. Danas niti jedna crkva nema realnu priliku uključiti baš sve. Međutim, manja i više usredotočena tijela mogu biti revnija, oduševljenija te istinski predana osobnome posvećenju. Upotrijebivši znanstvenu analogiju, mogli bismo to reći ovako: kada neka zvijezda padne, pretvara se u bijelog "patuljka" — iako joj se veličina smanjuje, sjaji daleko intenzivnije. Diljem Europe takve kršćanske zajednice, nalik na "bijele patuljke", rastu među ostatcima nekoć masovne crkve. (…)

 

Posljedica je toga ponovno otkrivanje kršćanskih korijena Europe, čak i među onima koji su ih dugo zanemarivali, kao i obnovljen osjećaj kulturalnoga kršćanstva Europe. Jürgen Habermas, veteran lijevo orijentirane njemačke filozofije, nedavno je zapanjio svoje štovatelje sljedećom izjavom: “kršćanstvo, i samo ono, posljednji je temelj slobode, savjesti, ljudskih prava i demokracije, kamena-temeljaca zapadnjačke uljudbe. Sve do danas, ne postoji druga opcija [osim kršćanstva]. I dalje se hranimo s toga izvora. Sve ostalo je tek poslijemoderna brbljarija.” Europa je možda suočena s dvojbama istinski viševjerskoga društva, no, uz kršćanstvo koje se sprema na povratak, teško da bi uskoro mogla postati islamskom kolonijom.

 

Philip Jenkins je istaknuti profesor povijesti i vjerskih studija na Sveučilištu Penn State, kao i autor djela: "Božji kontinent: kršćanstvo, islam, i vjerska kriza Europe (New York: Oxford University Press, 2007.). Ovaj je tekst objavljen na web stranici “Foreign Policy Magazine” u lipnju 2007. Cjeloviti tekst možete pročitati na: www.foreignpolicy.com/story/cms.php

 

 

 

Molitva za Europu – Očenaš

 

Oče naš, koji jesi na nebesima,

Pomozi nama Europljanima, Oče, shvatiti i priznati Tebe za svoga Oca puna ljubavi; našega Stvoritelja, naše utočište, naš uvir. Daj da i mi sami budemo predani očevi i majke, nasljedujući Tvoj primjer, za dobrobit naše djece!

 

sveti se ime tvoje,

Oče, mi u Europi današnjice materijalisti smo i individualisti. Pitamo se samo ovo: "Koja je moja osobna korist?" Izvuci nas iz sebe samih, kako bismo živjeli i služili Tebi, kao i onima koje si nam povjerio.

 

dođi kraljevstvo tvoje,

Oče, Ti si Kralj moga srca! Živi u mome srcu, predajem Ti ga! Osvoji srca brojnih Europljana koji su se odvratili od Tebe. Upotrijebi me kao Svoga glasnika, prema Tvome mudrome promislu. Za me je velika čast pridonositi dolasku Tvoga Kraljevstva.

 

budi volja tvoja kako na nebu tako i na zemlji.

Pomozi nam, Oče, prihvatiti Tvoju svetu volju, pomozi nam prepoznati Tvoj rukopis u našim životima i smekšaj nam srca, kako bismo se pouzdavali u Tvoje putove i ljubili ih. Mi se u Europi pitamo: "Što stvarno želim?" Daj nam milost istinski tražiti ono što Ti želiš.

 

Kruh naš svagdanji daj nam danas.

Oče, tvoja su djeca u Europi u potrebi! Postoji materijalna bijeda za koju mnogi niti ne znaju. Podigni ljude koji mogu donijeti olakšanje! Molim također i za one koji trpe od duhovne bijede. Tolika tvoja djeca u Europi, Oče, ne vide smisao svoga života. Ne osjećaju se potrebnima, niti pak voljenima, i usamljeni su. Ispuni nam srca Svojom lljubavlju, kako bismo Te otkrili kao svojega Oca – i kako bismo bližnjega ljubili Tvojom ljubavlju.

 

I otpusti nam duge naše

Oče, sagriješili smo protiv Tebe. Jasno si nam rekao što je to Tebi važno, a mi nismo marili. Kao Europljani, molimo Tvoje oproštenje osobito za nasrtaje na ljudski život. Tolike su nerođene bebe umrle u pobačajima, a sve više i više bolesnih traži da bude usmrćeno. Sada smo počeli svoje nasilničke ruke polagati i na ljudske embrije. Jedino si Ti Gospodar života i smrti. Oprosti nam, Oče!

 

kako i mi otpuštamo dužnicima našim.

Oče ljubavi, smekšaj nam srca prema onima koji su sagriješili protiv nas. Pomozi nam oprostiti čak i ako se onaj drugi nije ispričao. Nije na nama suditi. Pomozi nam biti velikodušnima, kao što si Ti velikodušan prema nama.

 

I ne uvedi nas u napast,

Oče, naša su europska kultura i društvo prepuni napasti. Daj nam jasnoću uma kako bismo razlikovali dobro od zla. Osnaži nam volju, da bismo Ti vjerno služili. Molimo posebno za onu tvoju djecu, Oče, čije je duše narušila izopačena spolnost. Oslobodi ih i povrati im čistoću!

 

nego izbavi nas od zla.

Oče, zlo nam želi naškoditi namećući nam krive zamisli. Razne su nam filozofije i ideologije zavele umove. Podaj nam milost kroza sve to ugledati Tvoju svjetlost. Podigni nove mislioce koji će mnogima pomoći vidjeti.

 

Jer tvoje je kraljevstvo i slava i moć u vjekove. Amen.

Da, Oče, dođi kraljevstvo Tvoje! Želimo Ti iskazati slavu koja Tebi jedinome pripada! Ne napuštaj Europe, spasi nas poradi pravednikâ – i izlij Svoga Duha, kako bi obnovio naš kontinent. Amen.