Beste vrienden,

 

Het is gemakkelijk om te klagen over politici – maar hebben wij echt geprobeerd hun werk te beïnvloeden? Het zijn gewone mensen, net als wij. Ze staan open voor kritiek en vaak kunnen ze overtuigd worden als iemand betere argumenten heeft en hen op de goede manier benadert.

Het is onze christelijke plicht om christelijke waarden een stem te geven – wat dringend nodig is in Europa. En zo moeilijk is dat niet.

De volgende keer wanneer u iets hoort dat niet helemaal klopt, schrijf het op! Als u ziet dat een politicus iets goeds en moedigs doet of zegt: moedig hem aan! Als velen van ons christenen in Europa dit doen, zullen we een echte ‘klimaatverandering’ beleven.

Dank voor uw inzet voor een christelijk Europa!

 

Uw Europa voor Christus! team in Wenen

 

PS: vergeet het dagelijkse Onze Vader voor een christelijk Europa niet!

 

 

- * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * -

 

 

Hoe schrijf je een goede brief naar een politicus

 

Het is gemakkelijk om een petitie te tekenen of een voorgeformuleerde e-mail door te sturen. Maar het is veel efficiënter om een persoonlijke brief te sturen naar een politicus.

Brieven naar politici behoren tot de belangrijkste middelen van publiek engagement. Het is gemakkelijk gedaan en hoogst effectief. Verwoord uw onenigheid, maar vergeet ook niet te schrijven wanneer u met iets akkoord gaat of te danken voor iets goeds dat gezegd of bereikt is. Een kort briefje dat zegt “dank voor uw moed m.b.t. dit belangrijke onderwerp, wij staan aan uw kant”, verzet bergen en geldt als een belangrijke stem in een intern partijdebat.

 

Hier vindt u de basiselementen van een goede brief naar een politicus:

 

 

I) Naar wie schrijven?

 

Soms weet u heel goed naar wie u moet schrijven, zoals degenen die u hoorde spreken over een bepaald onderwerp. U kunt hun adressen bijvoorbeeld vinden via een zoekmachine of via de website van hun instelling of partij.

Als uw brief niet aan een bepaalde persoon gericht is, bekijk dan welke instelling of partij u wilt aanspreken. Bekijk binnen hun organisatiestructuur ofwel wie voor u verantwoordelijk is (lokale vertegenwoordigers) of voor het thema (zoals een comité in een parlement of een afdeling in het bestuur). Zoek via internet of per telefoon de concrete naam op.

Gewoonlijk is het het efficiëntst om te schrijven naar een volksvertegenwoordiger (lokaal, regionale of nationale parlementen – liefst de volksvertegenwoordiger van uw eigen kiesdistrict, want zij zullen zich het meest verplicht voelen om zich met uw kwestie bezig te houden). Zij zijn bezorgd voor elke animositeit in hun richting, vooral binnen de eigen kieskring, want zij hopen op uw steun bij de volgende verkiezingen en om minder afhankelijk te zijn van de onmiddellijke partijleiding.

Daarnaast is het goed om ook te schrijven naar het partijsecretariaat (deze dienst krijgt soms een andere naam, u kunt dit achterhalen via de website van de partij) en naar mensen in een partij die zich bezighouden met de motivatie van de kiezers, het aantrekken van vrijwilligers, marketing en gebruikersrelaties.

Aangezien het hun job is om te antwoorden, zijn ze er meestal toe geneigd zich bezig te houden met uw kwestie of vraag.

In geval van twijfel, kunt u uw brief naar verschillende mensen sturen, maar vermeld dan de andere geadresseerden erin.

 

 

II) Inhoud

 

Captatio Benevolentiae

 

Begin uw brief met aanmoedigingen, lof of dank. Politici hebben hier ook nood aan – en het zal hen ontvankelijk maken voor het vervolg van uw brief.

Dit is ook belangrijk in het geval de politicus de indruk zou moeten krijgen dat u eventueel voor hem zou stemmen en dat u niet zover van zijn partij afstaat. Hij zal het dan hoogstwaarschijnlijk niet als een ‘verloren zaak’ beschouwen.

 

Zeg duidelijk wat u wilt

 

Indien van toepassing, maak dan duidelijk dat u weet heeft van de betrokkenheid van de politicus bij het thema. Maak duidelijk waarom het onderwerp voor u belangrijk is. Een persoonlijk verhaal verschaft geloofwaardigheid. Wees zo concreet mogelijk als u schrijft wat u van de politicus wilt. Vermeld bijvoorbeeld dat u voor hem gestemd hebt of dat u dit of dat van hem verwacht… of dat u niet meer voor hem of zijn partij zult stemmen als…

 

Argumenteer met succes: tracht de wereld te zien vanuit het oogpunt van de politicus

 

Probeer u de rol in te denken van degene die u aanschrijft. Deze persoon moet het evenwicht zoeken tussen botsende interesses van verschillende groepen kiezers, thema’s binnen de partijstructuur en zijn dienst. Kijk wat redelijk is terwijl u de waarheid en noodzaak verdedigt.

Overdenk zorgvuldig welke argumenten de politicus in kwestie aanspreken. Gebruik gezond verstand, ervaring en statistieken. Gewoonlijk helpen geloofsargumenten niet echt.

In het algemeen zijn de intenties van de wetgevers goed en handelen ze niet met slechte bedoelingen. Wees vriendelijk en begrijpend.

Een grote fout die christenen soms maken is het veroordelen van hen die onvolmaakte veranderingen voorstellen. Prijs de verandering en wijs enkel als het noodzakelijk is op de onvolmaaktheden. De politicus in kwestie heeft mogelijk al een lange weg afgelegd.

Tracht ook aan te tonen met voorbeelden - en emotioneel - dat datgene wat u verdedigt niet extreem of vergezocht is, maar dat uw kwestie een “normale vraag van normale mensen” is.

 

Overtuigende argumenten zijn gebaseerd op feiten

 

Statistieken: Heeft er een relevant onderzoek plaatsgevonden dat uw zaak zou kunnen ondersteunen? Wie heeft dat onderzoek gevoerd? Wat is er door de overheid gedaan? Wat hebben de oppositie en de kleinere partijen gedaan? Wat hebben organisaties die zich focussen op dit onderwerp gedaan? Kreeg het onderwerp media-aandacht? Nog interessante feiten? Enz.

 

Houd het kort

 

Voeg, indien noodzakelijk, in bijlage bijkomende informatie toe, waarnaar u dan in uw brief verwijst. U kunt over verschillende onderwerpen schrijven in één brief, maar het kan effectiever zijn om bij elk onderwerp een aparte brief te schrijven.

 

 

III) Vorm

 

Vergeet uw naam en adres niet, het kan ook goed zijn om uw beroep te vermelden.

Geef een korte onderwerpsvermelding (subject line), eventueel met de oplossing die u ziet.

Gebruik de correcte aanspreektitels en groetformule

Zorg dat er geen typfouten in uw brief staan

Signeer en dateer uw brief

Vraag om een antwoord (wat u normaal altijd zou moeten ontvangen)

 

 

IV) Uw brief meer gewicht geven

 

Anderen aansporen om een persoonlijke brief te schrijven over hetzelfde onderwerp, versterkt uw stem.

Overweeg om een brief over hetzelfde onderwerp te sturen naar de hoofdredacteur van een krant – gebruik indien mogelijk het antwoord van de politicus.