Dragi prijatelji,

 

lako se tužiti na političare – no, jesmo li zaista pokušali utjecati na njihov rad? Oni su ljudi poput nas, otvoreni kritici te ih se nerijetko može uvjeriti, ako raspolažemo boljim argumentima i znademo ih na pravilan način predočiti.

 

Naša je kršćanska dužnost progovoriti o kršćanskim vrijednostima što ih Europa tako očajnički treba. To i nije tako složeno.

 

Sljedeći puta kada budete smatrali kako nešto nije onako kako bi trebalo biti, stavite to na papir! Kada neki političar kaže ili učini nešto dobro i odvažno – uputite mu ili joj koju zahvalu!

 

Ako puno nas kršćana u Europi bude tako činilo, doživjet ćemo pravu ‘klimatsku promjenu’.

Hvala vam na vašemu zalaganju za kršćansku Europu!

 

Vaša bečka ekipa Europe za Krista!

PS: Nemojte zaboraviti svakodnevnu molitvu Očenaša za kršćansku Europu!

 

 

- * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - *

 

 

Kako napisati dobro pismo političaru

 

Lako je potpisati peticiju ili proslijediti unaprijed sročeni e-mail. No, daleko je učinkovitije napisati osobno pismo političaru.

 

Pisma političarima među najznačajnijim su sredstvima javnoga angažmana. Laka su i izrazito djelotvorna. Izrazite svoje neslaganje, no nemojte zaboraviti pisati niti kada se slažete, odnosno zahvaliti za nešto dobro što su rekli ili postigli. Kratko pismo s riječima: “hvala Vam na hrabrosti u ovome vitalnome pitanju; na Vašoj smo strani” pokreće brda i računa se kao značajan glas u sklopu nutarnje stranačke rasprave.

 

Evo temeljnih elemenata dobroga pisma političaru:

 

I) Kome pisati?

 

Ponekad dobro znadete kome pisati, kao kada je riječ o osobi koju ste čuli govoriti o datome pitanju. Adresu možete pronaći tražeći na internetu putem imena ili pak ustanove kojoj pripada.

 

Ako vas na pismo nije potakla neka određena osoba, razmislite kojoj biste se ustanovi, odnosno stranci htjeli obratiti. Provjerite tko je u njihovoj organizacijskoj strukturi nadležan bilo za vas (mjesni predstavnici), ili za pitanje o kojemu je riječ (poput saborskoga odbora, ili pak vladina odjela). Provjerite na internetu, ili pokušajte telefonskim putem saznati određeno ime.

 

Obično je najučinkovitije pisati saborskome zastupniku, budući da bi oni mogli biti najmotiviraniji pozabaviti se vašim pitanjem. Boje se nepopularnosti, nadaju se vašoj potpori kod sljedećih izbora te su neovisniji od neposrednoga stranačkoga vodstva. 

 

Uz to, uputno je obratiti se također i stranci (pojedinosti potražite na web stranici stranke) – svim onim ljudima unutar nje koji se bave motivacijom glasača, upošljavanjem dragovoljaca te promičbom.

 

Budući da im je posao odgovoriti vam, najvjerojatnije će se upravo oni pozabaviti vašim upitom, odnosno primjedbom.

 

Ako dvojite, uputite svoje pismo više ljudi, navodeći u svakome i ostale primatelje.

 

II) Sadržaj<?xml:namespace prefix = o /><o:p></o:p>

 

Captatio Benevolentiae

 

Započnite svoje pismo ohrabrenjima, pohvalama, ili zahvalama. Političarima je i to potrebno – te će ih oraspoložiti za ostatak Vaše poruke.

To je važno i stoga što bi političar trebao steći dojam kako biste mogli za njega glasovati i kako niste daleko od njegove stranke. Najvjerojatnije se ipak neće posvetiti posve “izgubljenu slučaju”.

 

Jasno recite što želite

 

Ako je prikladno, navedite što znate o političarevu angažmanu glede toga pitanja. Navedite i zašto vam je to pitanje važno. Osobno stajalište daje vjerodostojnost. Budite što je moguće konkretniji u iskazivanju onoga što od političara tražite. Spomenite, primjerice, kako ste glasovali za njega (nju) s ovakvim ili onakvim očekivanjima … ili kako nećete više glasovati niti za njega (nju), niti za stranku, ukoliko…

 

Uspješna argumentacija: pokušajte na svijet gledati očima političara kojemu ste upravili pismo

 

Pokušajte zamisliti ulogu onoga kojemu pišete. Ta osoba treba balansirati suprotstavljene interese različitih skupina glasača, kao i pitanja unutar stranačke strukture i njegove službe. Tražite ono što je razumno, zalažući se istovremeno za ono što je istinito i nužno.

Pomno promislite koji argumenti djeluju kod određenog političara. Služite se razumom, iskustvom i  statistikom. Argumenti utemeljeni na vjeri uglavnom ne prolaze.

Namjere su zakonodavaca općenito dobre te im ne manjka svrhe. Budite prijateljski nastrojeni i puni razumijevanja.

Velika pogrješka što je kršćani nerijetko čine jest osuđivanje onih koji predlažu nesavršena poboljšanja. Pohvalite poboljšanje te se jedino ako je nužno usredotočite na nesavršenost. Političar o kojemu je riječ možda je već uvelike uznapredovao.

Također, pokušajte primjerima, ali i emocionalno pokazati kako ono za što se zalažete nije ništa ekstremno niti neostvarivo, već kako je vaše zalaganje “normalan zahtjev normalnih ljudi.”

 

Da bi argumenti bili uvjerljivi, valja utvrditi činjenice

 

Statistika: jesu li provedena kakva istraživanja kojima biste mogli potkrijepiti svoj stav? Tko je što učinio? Kakve je mjere poduzela vlada? A oporba i manje stranke? Organizacije zainteresirane za pitanje koje je posrijedi? Je li ono već obrađivano u medijima? Ima li još kakvih zanimljivih činjenica? Itd.

 

Neka bude kratko

 

Ako je potrebno, priložite dodatne materijale što ih spominjete u pismu. Možete napisati i jedno pismo o više tema, ali se može pokazati učinkovitijim svakome pitanju posvetiti zasebno pismo.

 

III) Oblik

  • Ne zaboravite svoje ime i adresu, a bilo bi dobro da navedete i svoju profesiju
  • Navedite kratko o čemu je riječ u pismu te – prema potrebi – također i rješenje koje tražite
  • Koristite ispravne titule i pravila obraćanja
  • Pobrinite se da u pismu nema gramatičkih pogrješaka<o:p></o:p>
  • Potpišite pismo i stavite nadnevak
  • Zatražite odgovor, iako biste ga svakako trebali primiti <o:p></o:p>

 

IV) Potpora vašemu pismu

  • Potaknite i druge neka napišu osobno pismo na istu temu – time će i vaše pismo dobiti na težini.
  • Razmislite o mogućnosti upućivanja pisma na istu temu uredniku novina – ako je prikladno, poslužite se odgovorom što ste ga dobili od političara.