Home
Europa za Krista
Ovdje proitajte
Pridružit ću se!
sva pisma za Europu
Christian Action
Christianophobia
Links

Ovdje oroitajte

 … poruke najistaknutijih podupiratelja “Europe za Krista!”

 

- * -

Prof. Wladyslaw Bartoszewski: Rođen sam 1922. i puno sam toga u životu doživio. Kao mladić, bio sam zatvorenik njemačkih nacional-socijalista u Auschwitzu. Po oslobođenju sam studirao na tajnome Sveučilištu u Varšavi. Potom su me progonili poljski komunisti. Proveo sam sveukupno 7 godina života po komunističkim logorima! Naposljetku sam se, kroz uključenost u pokret Solidarnost, stao baviti politikom. Kao ambasador svoje zemlje u Austriji (1990.-1995.), a kasnije senator Republike te naposljetku i ministar vanjskih poslova, djelovao sam u Europi na području izmirenja s Njemačkom, kao i sa Židovima. Radi toga sam se zalagao i za pristupanje Poljske Europskoj Uniji. EU nam omogućuje sudjelovanje u suradnji na europskoj razini kakvu želimo ostvariti.

No, sa zabrinutošću primjećujem kako se u Europi pojavljuju nove ideologije: radikalni laici guraju kršćanstvo na margine te ga žele sasvim izbaciti iz europske povijesti.  Ideologija vezana uz spolove nagriza naš identitet kao muškaraca i kao žena u samoj srži. Netolerantno zakonodavstvo vezano uz protudiskriminacijske zakone odbija kritično sagledavanje homoseksualnosti. Protivljenje se jednostavno ne tolerira. Sve to podsjeća na dobro nam znane autoritativne i totalitarne sustave. Valja nam pronaći lijek i težiti ka  otvorenoj i tolerantnoj Europi.

Prof. Wladyslaw Bartoszewski

Bivši ministar vanjskih poslova

Varšava, Poljska, 11. prosinca 2006

- * -

André Rouvoet: Kao kršćaninu koji se bavi politikom, poznata mi je vrijednost  molitve. Kada molimo, otvoreno priznajemo kako stvari ne ovise o nama, već smo u službi našega Gospodina i Spasitelja. Dobro je da ljudi mole za vlasti. Sam nas Krist, preko svojih apostola, poziva neka molimo za “kraljeve i sve koji su na vlasti” (1 Tim 2,2). Radi toga podupirem inicijativu Europa za Krista! Slažem se kako je Europi potreban Krist. Tko ide za Njim, neće hoditi u tami (Iv 8,12).

André Rouvoet

predsjednik parlamentarne stranke Christen Unie, Predstavnički dom

Nizozemska, studeni 2006

- * -

Mons. Valentin Pozaić: Danas Europa mora žurno pronaći svoj identitet. Nitko tko poznaje našu povijest, kulturu i obrazovanje neće reći da Europa ne treba biti kršćanska. Kao kršćani i Europljani morali bi biti više svjesni ove stvarnosti. Projekt Europe for Christ je zato izvrsno oruđe jer nam daje nove impulse poput molitve i argumenata za vjeru, i naposljetku, više hrabrosti potrebne u suprotstavljanju s današnjom krizom u europskom društvu. Pozvani smo jasno reći da Europa nema budućnosti bez Krista.

Poruka biskupa Pazaića

Zagreb, 09.2006

- * -

Norbert Walter: Pozdravljam inicijativu Europa za Krista ! budući da se iz Božje ljubavi, riznice Evanđelja i kulturnoga bogatstva kršćanske glazbe, slikarstva i arhitekture, može razviti daleko više no što su to pripadnici “instant društva” svjesni.

Prof. dr. Norbert Walter

Glavni ekonomist Deutsche Bank Group

Frankfurt, Njemačka, 17. rujna 2006

- * -

Kardinal Godfried Danneels: Pitati što bi Europa bila bez kršćanstva jednako je kao pitati kakva bi morska voda bila bez soli. Činjenica jest kako europska uljudba ne bi bila to što jest bez kršćana i kršćanstva. Kao korijen Europe, kršćanstvo nije samo duhovno naslijeđe. Kršćani u Europi posjeduju također i odgovornost. Europske su vrijednosti velikim dijelom judeo-kršćanske. Neke su od njih posvjetovnjačene. Odsječene od svoga nadnaravna izvora – a to su Bog i Krist – one gube svoj temelj i svoju održivost. Postaju mrtvi planeti, lišeni svoga matičnoga planeta. Ostaju svakako dojmljive zvijezde, no, bez žara, riskiraju pretvoriti se u ludost. Baš kao što kršćanstvo može degenerirati u individualizam, ljubav i mir moguće je svesti na puki pacifizam. Koliko dugo mogu judeo-kršćanske vrijednosti preživjeti a da se ne srozaju? Neka “Europa za Krista!” pomogne pri ponovnu otkrivanju njihova izvora, a to je Krist.

+  kardinal Godfried Danneels

Nadbiskup Malinesa-Brisela

Brisel, veljača 2006

 - * -

Kardinal Adrianus  Simonis: Danas vlada neobična tišina glede kršćanskoga identiteta Europe. Vlada također i neobična tišina glede kršćanskih vrijednosti koje su kadre našim životima donijeti toliko smisla. Što je tišina dublja, to se te zamisli dublje potiskuju. Kao kršćani, imamo veliku odgovornost prekinuti tu tišinu, čak i ako naiđemo na pomanjkanje razumijevanja ili pak netoleranciju. Krist je uvijek govorio posve jasno. Tijekom povijesti, progovarala su također i naša braća i sestre, kada god je to bilo potrebno - nerijetko idući i protiv struje. Europa za Krista! nudi nam sredstvo djelovanja u skladu s našom vjerom: molitvu u zajedništvu, potrebno znanje te nadu kroz spoznaju kako u našoj borbi nismo sami.

+ Kardinal Adrianus Simonis

Nadbiskup Utrechta

Utrecht, ožujak 06

- * - 

General Philippe Morillon: Molitva je najjače sredstvo kojim raspolažemo kako bismo pokrenuli stvari te stoga bez ikakva oklijevanja pristupam ovome projektu. Nadam se kako će nas biti što je moguće više te kako ćemo na ovaj način njegovati blago zajedništva svetih i našemu kontinentu, našoj uniji, omogućiti doseći razinu što je čitav svijet od nas i očekuje. Tako će ponovno postati znak nade i središte ljubavi, kroz osnaženu i potvrđenu vjeru.

Philippe Morillon, MEP

Brisel, travanj 06

 - * -

Otto von Habsburg: "Europu je nemoguće razumjeti bez njenih kršćanskih korijena. Štoviše, kršćansko poimanje čovjeka i vrijednosti nadahnute kršćanstvom neophodne su za politički europski sustav te im i Europska unija treba priznati status dostojan uspostave njena identiteta. To je moguće postići jedino proaktivnim uključenjem praktičnih kršćanskih vjernika.

Oni koji se sami povuku ne mogu pobijediti. Oni koji prezaju od političke borbe ne mogu se potom žaliti, ako prevladaju druge sile. Ako se kršćani, osnaženi molitvom i dobrim obrazovanjem, djelatno uključe u oblikovanje Europe, tada Europa uistinu ima priliku za sretnu budućnost.

Inicijativa “Europa za Krista” predstavlja značajan doprinos tome. Ona se ovim pitanjem bavi posvema u duhu Ivana Pavla II koji je u Novoj evangelizaciji Europe vidio temelj budućega jedinstva čitava kontinenta.”

Otto von Habsburg

Počasni predsjednik Međunarodne paneuropske unije

Minhen, 12. listopada 2005

- * -

Ingolf Ellssel: “Europi je potrebna molitva. Inicijativa « Europa za Krista » prepoznala je tu duhovnu potrebu i razvila duhovni odgovor na nju. Oduševila me molitvena inicijativa « Europa za Krista », između ostaloga i zato što njeni jasni i široki teološki temelji omogućuju duhovno jedinstvo brojnih kršćana, koje nadilazi denominacijske granice. Najtoplije se zahvaljujem inicijatorima. »

Ingolf Ellissel

Predsjednik Pentekostalnoga europskoga bratstva

Tostedt, Njemačka, 23. kolovoza 2005.

 - * -

Kardinal Christoph Schönborn: "Europi je više no ikada potrebna snaga življena Evanđelja. Budućnost našega kontinenta ovisi o tome na koji ćemo način mi kršćani učiniti da naša vjera prodre u sve vidove našega življenja. Jedino tako možemo postati sol i svjetlost društva. Inicijativa koja nosi divno ime “Europa za Krista!” ojačat će našu nadu kako se javni život u Europi može promijeniti nabolje unatoč svim nevoljama, ako se kršćani za to zauzmu putem molitve, riječi i djela. Vjerujem kako je ovaj pristup ispravan – i značajan! Cijenim također i to što je, osim duhovnoga vida, naglasak ujedno i na “obrazovanju i društvenoj odgovornosti.”

+ kardinal Christoph Schönborn

nadbiskup Beča

Beč, listopad 2005.

 - * -

Rocco Buttiglione:

“Protekli su nam mjeseci svima jasno pokazali kako se Europa, a napose Europska unija, nalaze u istinskoj krizi. Međutim, svaka kriza u sebi sadrži ujedno i prigodu za pojašnjenjem i odlučnošću. Inicijativa “Europa za Krista!” podarit će kršćanima u Europi novu odvažnost za preuzimanjem odgovornosti na opće dobro, iako im u lice možda i pušu snažni vjetrovi ovoga svijeta. Koliko bi Europa samo izgubila bez doprinosa kršćanstva! Da se više nikada ne bi ponovio “slučaj Buttiglione”, pozivam sve kršćane u Europi neka svoje gledište odvažno uključe u javnu raspravu. Puno nas je i imamo puno toga za reći. Moleći zajedno molitvu Gospodnju svakoga dana u podne priskrbit ćemo si potporu Neba za našu stvar.”

Rocco Buttiglione

talijanski ministar kulture

Rim, 26. rujna 2005.

- * -

Ulrich Parzany: “Oduševljen sam što se kršćani različitih kršćanskih crkava i vjeroispovjesti združuju kako bi se Isus Krist iznova naviještao u Europi. On je Svjetlost svijeta. Svaki čovjek ima pravo za Nj čuti i osobno ga upoznati. Isus Krist donosi izmirenje čovječanstva s Bogom te je stoga ujedno i izvor pomirenja među ljudima pojedinačno. To je snaga koja je Europi danas hitno potrebna. Kršćani se u brojnim europskim zemljama mogu ujediniti u molitvi i u tome je njihov najveći mogući doprinos. Potom će uslijediti također i način djelovanja koji će izmiriti i ujediniti sve strane.                         

Pastor Ulrich Parzany

Vođa inicijative ProChrist

Kassel, Njemačka, 30. rujna 2005.

 - * -

Ari Vatanen:  Ima li danas u našim životima ičega svetog?

Zapanjujuća ljepota života proizlazi iz njegove krhkosti i posvemašnje vrijednosti. Čovječanstvo se mora temeljiti na nepokolebljivim vrijednostima što ih ne određuje čovjek. A ipak su danas te vrijednosti postale metom političkih cjenkanja. Projekt ‘Europa za Krista!’ nudi promjenu ljudskih srdaca, kako bi se Europa otvorila sljedećoj poruci: život je krhak, pristupite mu s molitvom!

Ari Vatanen

Član Europskoga parlamenta i biši svjetski prvak u reliju

Brisel, 3. ožujka '06.

 

 

 - * -

Nicky Gumble: “Kao kršćani, pozvani smo živjeti vjeru u Isusa Krista i Kristovu ljubav dijeliti s onima koji su daleko od crkve. Iskusili smo veliki blagoslov surađujući s kršćanima svih denominacija na zadatku evangelizacije te smo predani radu u partnerstvu s kršćanskim organizacijama i pokretima u širenju Evanđelja u Europi. S oduševljenjem podupirem viziju ‘Europa za Krista!’ u njenu nastojanju ohrabrivanja kršćana na jedinstvo u molitvi, evangelizaciji i preobrazbi društva.”

Vlč. Nicky Gumble

Začetnik “Alpha course”-a

London, 23. rujna 2005

- * -

Gordon Showell-Rogers: “Europski evangelički savez uvjeren je kako Bog milostivo uslišava molitve koje su u skladu s Njegovom voljom, objavljenom u kršćanskim Pismima: kako bi pojedinci primili novi život u Kristu, kako bi kršćani ljubili bližnje (bili oni uistinu bliski ili pak nešto “udaljeniji”) te djelovali učinkovito kao sol i svjetlost u svojim društvima; kako bi došlo Njegovo Kraljevstvo i vršila se Njegova volja, kako na nebu, tako i na zemlji.  Pohvaljujemo Europu za Krista poradi iskazane brige za Božjim blagoslovom nad Europom u ovome trenutku povijesti. Europa je uvijek trebala Krista; sada više no ikad.”

Gordon Showell-Rogers           

Glavni tajnik Europskoga evangeličkoga saveza

Oxfordshire, Engleska, 26. rujna 2005.

 

 - * -

Rado bismo čuli i vaša mišljenja i pozdrave. Molimo vas da se poslužite obrascem putem e-maila na office@europe4christ.net

| |
 
 
© 2005 - 2024 - Europa für Christus