Beste vrienden!

 

Moge God dit nieuwe jaar zegenen! Bij deze gelegenheid willen we u nog eens ervoor danken dat u onze gemeenschappelijke zaak steunt: door uw gebed, uw leven, uw vriendschap, uw inzet en uw christelijk engagement.

 

Christelijk handelen is altijd noodzakelijk – ook online! Het internet is een belangrijk deel van de wereld waarin we leven. Het is ondertussen al veel meer dan enkel een “virtuele” realiteit. Onze roeping als christenen om “zout der aarde” te zijn, geldt ook voor het internet. Het wereldwijde net is veelvoudig – en zo moet ook het christelijke handelen op het internet zijn. In deze Europabrief bespreken we verschillende gebruiksmogelijkheden. Geen paniek, het is eenvoudiger dan het lijkt!

 

Laten we christenen met een roeping zijn als we het internet gebruiken. Laten we “vissen” zijn in het net!

 

Voor een vernieuwd Europa,

 

Uw „Europa voor Christus!“-Team

 

PS: vergeet het dagelijkse Onze Vader voor een christelijk Europa niet!

 

 

- * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * -

 

 

Hoe je het internet kunt gebruiken voor christelijk engagement

 

Het sneeuwbal-effect: elkaar op de hoogte brengen

Met behulp van het internet communiceren wij gratis en in een mum van tijd wereldwijd. We moeten dit medium gebruiken om een kritische massa te bekomen, die van belangrijke christelijke zaken op de hoogte is. Geëngageerde christenen kunnen door middel van een mailinglist (een lijst van adressen) snel geïnformeerd worden.

 

Emails doorsturen: goede initiatieven en bijeenkomsten ondersteunen

Goede gedachten en initiatieven hebben nood aan mensen die ze ondersteunen. Bijeenkomsten moeten efficiënt bekend gemaakt worden. Hoe meer mensen eraan deelnemen, hoe sterker een christelijk initiatief kan worden. Daarom: aarzel niet om interessante mails door te sturen!

 

Online-debatten: een christelijk standpunt verdedigen

Online-debatten op grote websites worden door duizenden mensen gelezen. De daarin naar voor gebrachte ideeën beïnvloeden de mening van deze lezers. Daarom is het belangrijk dat christelijke stemmen eraan gaan meedoen! Aan deze forums kan men doorgaans op eenvoudige wijze deelnemen. Meestal volstaat een (gratis) registratie. Het kan daarom een hulp zijn om een lijst aan te leggen met deelnemersnamen en paswoorden die men doorheen de tijd verzamelt.

Het is belangrijk om ook op het internet steeds hoffelijk, beheerst en met christelijke naastenliefde naar voor te komen. Wees de “stem van het verstand”. Als reacties u kwetsen, bidt dan voor die personen en geef een rustig antwoord. Vriendelijke en verstandige antwoorden kunnen ook verafstaande lezers winnen.

 

Enquêtes: stemmen en anderen ervan op de hoogte brengen

Enquêtes bieden beleidsmakers informatie over wat mensen denken en wensen. Vaak worden ze online uitgevoerd. Neem eraan deel! Bij een voor christenen belangrijk thema moet u anderen de link ernaar doorsturen. Een resultaat in een christelijke richting is een grote winst.

 

Christelijke opinie: overweeg om een eigen weblog te starten

Weblogs zijn een mogelijkheid om uw eigen mening bekend te maken. Sommige zijn zeer bekend geworden en dragen bij tot de vorming van de publieke opinie. Een groot voordeel is dat zoekmachines uw bijdragen bovenaan kunnen plaatsen bij de zoekresultaten. Daardoor kunnen ze de christelijke meningen goed presenteren. Weblogs zijn ook een goed middel om netwerken te vormen omdat bloggers graag teksten van andere bloggers lezen en er een link naar leggen. Als u regelmatig andere christelijke weblogs leest en er commentaar op geeft (vooral bij de ‘grote’), zult u een trouwe lezerskring voor uw eigen weblog krijgen.

Weblogs zijn heel eenvoudig te maken en te onderhouden. Gewoonlijk moet men zich maar aanmelden, een blognaam en een design uitkiezen. Weblogs kunnen gratis aangemaakt worden op bv. www.blogger.com of www.wordpress.com.

 

Christelijke feiten: overweeg om een eigen website te maken

Als een bepaald thema u bijzonder interesseert, moet u er eens aan denken om een eigen website te ontwerpen waarop u achtergrondinformatie en actuele feiten kunt bekend maken. Ook indien u maar weinig van IT zou afweten en iemand anders de site zou laten maken, kunt u zelf via gratis management systemen (CMS) de site bewerken en actueel houden.

 

Christelijke links: zorg ervoor dat christelijke sites in de listings van zoekmachines bovenaan komen te staan

Veel mensen bekomen informatie op hun vragen door middel van zoekmachines. Deze sorteren de zoekresultaten onder andere op basis van het aantal andere sites die naar de website verwijzen. Als u een eigen weblog of website heeft, maak dan verwijzingen naar goede christelijke websites om ze hierdoor bekender te maken en hen een hoge positie te geven in de zoekresultaten van zoekmachines.

 

Online-encyclopediën: doe mee aan Wikipedia

www.wikipedia.org is voor veel mensen één van de belangrijkste informatiebronnen. Deze online-encyclopedie kan door iedereen aangevuld en geredigeerd worden. Vaak is de opgenomen informatie vooringenomen t.o.v. het christelijke geloof of ontbreekt er informatie. U kunt zelf informatie aanbrengen door eenvoudig op de “edit”-knop te drukken en een artikel te publiceren.

 

Er bestaan nog vele andere mogelijkheden. U kunt video’s van een goede preek of interviews over het geloof op www.youtube.com plaatsen. U kunt netwerken oprichten of reeds bestaande netwerken gebruiken om ideeën uit te wisselen en samen te werken met andere christenen. (bv. www.facebook.com en vele andere). U kunt op eenvoudige wijze zelf een petitie starten (bv. www.ipetitions.com), ... en veel meer!

 

 

Let op:

Gebruik uw tijd zinvol. Engagement op het internet is goed en belangrijk – zolang het niet uw volledige tijd en energie in beslag neemt. Ja, de wereld van het internet is meer dan slechts bits en bytes – maar het leven vindt elders plaats.

Als u e-mails doorstuurt, is het goed om op het einde een zin toe te voegen waardoor diegenen die dergelijke mails niet meer wensen te ontvangen u dit kunnen laten weten. In sommige landen is dit wettelijk verplicht.

Als u een website beheert, plaatst u best een ‚impressum’ waarin u verklaart niet verantwoordelijk te zijn voor de websites waarnaar uw site verwijst.